Výpalky z obilnin získávají charakter podle surovin použitých pro jejich výrobu. Nejcennější součástí výpalků jsou bílkoviny.
Čerstvé výpalky mají při obsahu asi 95 % vody 0,5–1,5 % dusíkatých látek. Obsahují vitamíny skupiny B a stopy vitamínu E. Je to hustá žlutohnědá kapalina se specifickou vůní. Při zkrmování výpalků je třeba používat výpalků čerstvých, ještě teplých (20–30 °C) a pečlivě dbát na čistotu žlabů i nádob, v nichž se přechovávají, anebo v nichž se výpalkové krmivo připravuje, jinak se rychle kazí. V čerstvém stavu se zkrmují především skotu ve výkrmu a dojnicím, u nichž zvyšují dojivost. Zvířatům mladým a březím je můžeme podávat jen v minimální dávce. V zimním období je zkrmujeme teplé ve směsi s řezankou hrubé píce (slámy, plev, sena apod.), kterou změkčují a zatraktivňují. Vykrmovanému skotu je můžeme zkrmovat i jako nápoj. Poněvadž jsou chudé na vápník, přidáváme zvířatům při jejich zkrmování minerální doplněk, např. krmný vápenec v dávce cca 1 g na 1 l výpalků. Také doplnění dalších minerálních prvků je nezbytné.
Obilní výpalky mají více živin než výpalky bramborové a obsahují pravděpodobně také dosud neidentifikovaný nutriční faktor podporující růst mláďat. V posledních letech se značná část výpalků z nových technologií suší a zkrmuje se jako sušené výpalky DDGS a nebo NDDGS. U těchto výpalků platí, že čím jsou světlejší (zlaté) tím je jejich výživná hodnota lepší.
Skot: Čerstvé (tekuté) obilní výpalky můžeme zkrmovat v množstvích až 50 kg u výkrmu skotu a až 40 kg u dojnic.
| Živina | Množství | |
|---|---|---|
| Sušina * | g | 120,00 |
| N-látky | g | 350,56 |
| Lys | g | 9,89 |
| Thr | g | 10,30 |
| Met | g | 4,10 |
| Met+Cys | g | 8,90 |
| Trp | g | 2,00 |
| Arg | g | 12,85 |
| His | g | 7,70 |
| Tuk | g | 117,98 |
| K.linolová | g | 22,36 |
| Vláknina | g | 84,37 |
| ADF | g | 171,60 |
| NDF | g | 297,50 |
| BNLV | g | 374,06 |
| Škroby | g | 5,00 |
| Cukry | g | 1,00 |
| Popel | g | 73,03 |
| Ca | g | 1,70 |
| P | g | 6,43 |
| Živina | Množství | |
|---|---|---|
| P strav. | g | 1,40 |
| P využit. | g | 1,20 |
| Na | g | 2,20 |
| Mn | mg | 83,40 |
| Zn | mg | 95,90 |
| Vit. A | t.m.j. | 0,00 |
| Vit. E | mg | 23,20 |
| Vit. B1 | mg | 4,00 |
| Vit. B2 | mg | 9,60 |
| K.pantote. | mg | 12,30 |
| Cholin | mg | 4 005,00 |
| BE | MJ | 21,26 |
| MEs | MJ | 12,07 |
| NEL | MJ | 7,23 |
| NEV | MJ | 7,22 |
| MEp | MJ | 13,84 |
| NEp | MJ | 9,96 |
| MEd | MJ | 9,58 |
| PDIN | g | 227,35 |
| PDIE | g | 127,81 |