 Výpalky z obilnin
Výpalky z obilnin
Výpalky z obilnin získávají charakter podle surovin použitých pro jejich výrobu. Nejcennější součástí výpalků jsou bílkoviny.
Čerstvé výpalky mají při obsahu asi 95 % vody 0,5–1,5 % dusíkatých látek. Obsahují vitamíny skupiny B a stopy vitamínu E. Je to hustá žlutohnědá kapalina se specifickou vůní. Při zkrmování výpalků je třeba používat výpalků čerstvých, ještě teplých (20–30 °C) a pečlivě dbát na čistotu žlabů i nádob, v nichž se přechovávají, anebo v nichž se výpalkové krmivo připravuje, jinak se rychle kazí. V čerstvém stavu se zkrmují především skotu ve výkrmu a dojnicím, u nichž zvyšují dojivost. Zvířatům mladým a březím je můžeme podávat jen v minimální dávce. V zimním období je zkrmujeme teplé ve směsi s řezankou hrubé píce (slámy, plev, sena apod.), kterou změkčují a zatraktivňují. Vykrmovanému skotu je můžeme zkrmovat i jako nápoj. Poněvadž jsou chudé na vápník, přidáváme zvířatům při jejich zkrmování minerální doplněk, např. krmný vápenec v dávce cca 1 g na 1 l výpalků. Také doplnění dalších minerálních prvků je nezbytné.
Obilní výpalky mají více živin než výpalky bramborové a obsahují pravděpodobně také dosud neidentifikovaný nutriční faktor podporující růst mláďat. V posledních letech se značná část výpalků z nových technologií suší a zkrmuje se jako sušené výpalky DDGS a nebo NDDGS. U těchto výpalků platí, že čím jsou světlejší (zlaté) tím je jejich výživná hodnota lepší.
Omeziení při zkrmování
Skot: Čerstvé (tekuté) obilní výpalky můžeme zkrmovat v množstvích až 50 kg u výkrmu skotu a až 40 kg u dojnic.
| Živina | Množství | |
|---|---|---|
| Sušina * | g | 120,00 | 
| N-látky | g | 350,56 | 
| Lys | g | 9,89 | 
| Thr | g | 10,30 | 
| Met | g | 4,10 | 
| Met+Cys | g | 8,90 | 
| Trp | g | 2,00 | 
| Arg | g | 12,85 | 
| His | g | 7,70 | 
| Tuk | g | 117,98 | 
| K.linolová | g | 22,36 | 
| Vláknina | g | 84,37 | 
| ADF | g | 171,60 | 
| NDF | g | 297,50 | 
| BNLV | g | 374,06 | 
| Škroby | g | 5,00 | 
| Cukry | g | 1,00 | 
| Popel | g | 73,03 | 
| Ca | g | 1,70 | 
| P | g | 6,43 | 
| Živina | Množství | |
|---|---|---|
| P strav. | g | 1,40 | 
| P využit. | g | 1,20 | 
| Na | g | 2,20 | 
| Mn | mg | 83,40 | 
| Zn | mg | 95,90 | 
| Vit. A | t.m.j. | 0,00 | 
| Vit. E | mg | 23,20 | 
| Vit. B1 | mg | 4,00 | 
| Vit. B2 | mg | 9,60 | 
| K.pantote. | mg | 12,30 | 
| Cholin | mg | 4 005,00 | 
| BE | MJ | 21,26 | 
| MEs | MJ | 12,07 | 
| NEL | MJ | 7,23 | 
| NEV | MJ | 7,22 | 
| MEp | MJ | 13,84 | 
| NEp | MJ | 9,96 | 
| MEd | MJ | 9,58 | 
| PDIN | g | 227,35 | 
| PDIE | g | 127,81 | 

